Mijn naam is Erik Kruisselbrink en ik ben woonachtig in Epse.
Waarom het onderwijs?
Ik ben gegrepen door het onderwijs in klas 4 (groep 6) van de basisschool, door een leerkracht die niet uitblonk in het lesgeven (sterker nog: daar weet ik niets meer van), maar die mij en andere leerlingen op een bijzonder manier aandacht gaf. Deze man leerde mij schaken en bracht diverse uren al schakend met me door na schooltijd! De aandacht die ik toen kreeg heeft me gevormd in mijn werk als onderwijzer en later als directeur; ik heb altijd alle kinderen in mijn groepen de aandacht gegeven die ze verdienden en heb daar veel plezier aan beleefd, ongeacht de 'werkdruk' die dat gedrag met zich meebracht. Werkdruk werd op die manier werkplezier!
De start
Op mijn 23e, net afgestudeerd aan de PA (de laatste lichting), had ik het geluk te kunnen starten in het 'buitengewoon onderwijs' (later speciaal onderwijs en nu SBO) met een verbrede toelating (LOM/MLK). Ik heb daar met veel plezier gewerkt en daar taken als bouwcoördinator en ambulant begeleider vervuld. In 1993 was ik een van de eerste ambulant begeleiders in de regio (Achterhoek) en heb bij zo 'n 60 basisscholen, verdeeld over 3 samenwerkingsverbanden, 'in de keuken' mogen kijken.
Weer samen naar school
Tegelijkertijd werd toen de 'Permanente Commissie Leerlingenzorg' opgericht. Een orgaan dat als eerste drempel in het leven werd geroepen met betrekking tot de verwijzing van basisonderwijs naar speciaal onderwijs. Daar heb ik drie jaar deel van uitgemaakt. Ons doel was te checken of het voortraject op de basisschool voldoende zorgvuldig was verlopen en reden gaf tot verwijzing naar het speciaal onderwijs. Meestal werd ik ingeschakeld om didactische onderzoeken te verrichten en om intelligentieonderzoeken af te nemen, die dan vervolgens door een gz-psycholoog werden geïnterpreteerd.
De koerswending
Na 14 jaar met veel plezier in het speciaal onderwijs te hebben gewerkt was ik zeer benieuwd naar het werken aan de basis en heb ik de sprong richting basisonderwijs gemaakt. Na 6 jaar als groepsleerkracht, interne begeleider en ICT 'er te hebben gewerkt werd ik in 2006 aangesteld als directeur aan de Oecumenische basisschool in Brummen. Het begin van een leidinggevende carrière van drie jaar aan deze bijzondere school waar ik tot 1 augustus 2009 heb mogen werken. Ik heb hier mijn eerste ervaringen opgedaan met het integraal schoolleiderschap en een aantal bovenschoolse ICT- en verbouwingstrajecten mogen begeleiden.
Na drie jaren in Brummen ben ik gevraagd om een vacature te vervullen in Twello, aan de RKBS Martinus, waar ik tot 1 maart 2018 heb gewerkt. Ik heb hier samen met mijn collega's in die ruim acht jaren een goede school neergezet, die doelgericht en opbrengstgericht passend onderwijs biedt aan onze kinderen.
En nu:
Nu ben ik een ervaren interim schoolleider met reeds een flink aantal opdrachten achter de rug. De meest gemaakte opmerkingen hoor ik terug in het duidelijk neerzetten van een structuur, goed luisteren naar wat er speelt en rust brengen door duidelijkheid. Men vindt mij taakgericht, empatisch en relativerend, waarbij de mens achter de leerkracht niet wordt vergeten.